Dyrk dine egne krydderurter i haven det er nemt se her hvordan

Click and Grow med nemme køkkenurter er fyldt med granulater og frø til planterne. Alt hvad du skal gøre, er at du skal huske at vande regelmæssigt efter Click and Grow er plantet. En solrig vokseplads sikrer urterne optimale vækstbetingelser. Smart ikke?

Krydderurter i haven basilikum dyrk det nemt og billig hjemme.

Basilikum har ikke bare en herlig smag, den dufter også skønt i dit køkken. Planten er mestendels som her grøn, selv om nogle sorter har antydninger af rød eller lilla. Vil du også selv dyrke basilikum krydderurter i haven, så køb det nemt her til en god lav pris.

Vi kender til mere end 60 forskellige sorter af basilikum, som adskiller sig noget i udseende og smag. Smagen af basilikum varierer fra sød, lys og skarp til andre sorter med en unik smag i form af citron basilikum, anis basilikum og kanel basilikum. De runde, ofte spidse blade fra basilikum planten ligner pebermynte, som Basilikum er beslægtet med. De duftende blade bruges som en krydderurt til en række fødevarer. Krydderurter i haven resultaterne fra forskningens verden fortæller os, at Basilikum har en enestående god virkning på vores helbred. Urtens beskyttende virkning i forhold til kroppens DNA, kredsløbssygdomme og gigt henter sin forklaring i dens indhold af flavonoider og olie fra bladene.

Dyrk krydderurter hjemme det er nemt med krydderurter i haven

Stadig mere populær, er basilikum gået hen og blevet den vigtigste ingrediens i pesto, som er en blanding af basilikum, pinjekerner og parmesan ost. Hvis du har prøvet at lave en pesto ved du også hvor velsmagende denne krydderurt kan være. Pestoen hører til i det italienske køkken. Den har sin oprindelse i Genova i Liguria-regionen i det nordlige Italien. Krydderurter i haven herfra stammer også retten ”Pesto Genovese”, der består af knuste hvidløg, basilikum, og europæiske pinjekerner blandet med olivenolie, parmesanost og gerne en fåreost. Pesto går til alt og sammen med alt, derfor er det nyttigt, at du med denne simple krukke hurtigt kan lave en pesto baseret på friske råvarer. Pesto kødboller, Pesto burgere, Pesto kylling, Pesto pizza, Nacho dip, pesto pasta – ja listen kan gøres uendelig. Prøv at lave en pesto, det kunne jo være du gik hen og blev afhængig af den? Click and Grow til hver urt gør det nemt at dyrke Basilikum, mynte og oregano hver for sig.

Mynte dejligt til lækre læskende drik om sommeren.

Mynteurt er velkendt på grund af dens opfriskende virkning i munden. En dårlig ånde, der kan slå dine medmennesker omkuld, kan som med et trylleslag fjernes med mynten. Butikker er fyldte med produkter som tandpasta, tyggegummi, frisk ånde, slik og inhalatorer, der alle har taget mynten til sig som det grundlæggende. Du er sikkert bekendt med myntens forfriskende virkning? Vi kender i dag til mere end ca. 24 arter og hundredvis af sorter. Vil du selv dyrke mynte nemt hjemme så se og køb billigt start sæt her.

Mynte er en urt, der er blevet brugt i hundredvis af år for sine bemærkelsesværdige medicinske egenskaber. Almindelig grøn mynte som denne er en 30 cm til 90 cm høj urt. Krydderurter i haven dyrkes i haver og som her i krukker på altan og i køkken. Planten indhold af æteriske olier giver den en særegen duft og smag. Bladene sidder modsat, og de har en smal æggeformet krusning. Bladets kanter er kendetegnet ved sine tænder. Siderne virker friskt grønlige. Mynten blomstrer i månederne juli – oktober. Blomsterne er små, næsten regelmæssigt placerede i blå, lyserød eller hvid farve. Kapslerne spirer derefter villigt under de rette vilkår.

Mynte er berømmet for sine gode kvaliteter og eventyrlige friske eftersmag. De grønne appetitvækkende blade går igen i den ene opskrift efter den anden på salat, suppe, dressing og i efterretter. Har du prøvet en velsmagende iste brygget på mynte? Den slukker virkeligt tørsten, og den virker beroligende på tarmsystemet. Udtræk fra mynte har nogle terapeutiske effekter, fordi det er appetitvækkende, opstrammende og krampeløsnende.

Hertil kommer, at den lindrer fordøjelsesbesvær og tarmluft. Som Baldrian har mynte en afslappende og beroligende virkning, når det kommer til søvnbesvær. Og nu når vi også sælger denne urt som basilikum på krukke, skal du skam ikke forledes til at tro, at kun basilikum indgår i en pesto.  Pesto kan skam også laves på mynte. Ydermere anvendes frisk grøn mynte ofte til is, oste og frugtdesserter. En rejse til Caribien byder altid på den berømte myntepunch ’Mojitos’. Mynten har mange fordele, vi tøver ikke med at sige, at det er en fantastisk krydderurt!

Ideen med at dyrke mynten i krukker er, at du slipper for at den formerer sig med et vidtforgrenet rodnet i din urtehave. Den har det med at brede sig, vokse sig stor og kvæle andre planter. Afgrænset til krukken, kan dette holdes nede. Du behøver blot at købe en ny når myntebladene er sluppet op.

Oregano til pizza sæt pift på din mad med hjemmedyrket Oregano.

Oreganoen er i slægt med en anden kendt urt merian, undertiden omtalt som vild merian. Oreganoens blomster er lilla, mens bladene er spadeformede, olivengrønne blade. Den er egentlig flerårig, men hvis den dyrkes under køligere himmelstrøg overlever den ofte ikke vintermånederne. Oregano plantes ud i det tidlige forår i tør jord på et solrigt sted. Den foretrækker et varmt, relativt tørt klima. Krydderurter i haven mange urter stammer af oregano. De er blevet udviklet af mennesker gennem århundreder på grund af en unik smag eller andre karakteristika. Smag spænder fra det krydrede til det mere sammensatte og søde. Oreganoen her sælges som frø eller udplantninger i butikker under navnet ’Origanum vulgare’.  Den almindelige oregano har en mild smag fra bladene. Dyrket nordpå har sorter tilpasset koldere klimaer ofte en mindre bemærkelsesværdig smag.  De egner sig derfor bedst til at kreere et kulinarisk smagsindtryk, med en mindre skarp smag. Faktorer som klima, årstider og jordens sammensætning påvirker under et de aromatiske olier i oreganoen.

Oreganoen i dens moderne anvendelse hører mest til i det italiensk-amerikanske køkken. Det er derfor den i USA også kendes som “pizza urten”. Amerikanske soldater bragte efter invasionen af Italien under anden verdenskrig urten med hjem.

Den er sandsynligvis blevet spist i det sydlige Italien i århundreder. Hyppigst anvendes den sammen med ristede, stegte eller grillede grøntsager samt kød og fisk. I modsætning til de fleste italienske urter kombineres oreganoen fint med krydrede fødevarer, der især er populære i det sydlige Italien. I Norditalien er den mindre kendt. Her foretrækker man merianen. I det tyrkiske køkken bruges oreganoen oftest til aromatisering af fåre- og lammekød. Du har sikkert bemærket at oreganoen ofte findes på bordene i Grill og kebab restauranter sammen med paprika, salt og peber. De tørrede og formalede blade anvendes oftest i Grækenland for at tilføje smag til græsk salat. Normalt tilsættes den i citron-olivenolie saucer, der ledsager fiskeretter, grillet kød og nogle gryderetter.