Maleri til stuen, hvordan udvælger du det rette?

Det kan være svært at beslutte sig for det rette maleri til at hænge op i stuen, og hvordan kommer det til at spille sammen med resten af indretningen. Vi ønsker alle at ramme plet første gang, og vælge det maleri der bliver hængende helt til det sidste, og aldrig mister sin gnist.

Alle har naturligvis en holdning til, hvilke typer af malerier til stuen de foretrækker, når det kommer til stilart. Men der er visse guidelinjer, som kan hjælpe dig med at beslutte hvilken form, størrelse og udtryk maleriet skal have.

Vandret/lodret maleri til stuen

Stuen er ofte det største rum i hjemmet, og det rum med bedst plads til at udfolde et kunstværk. Samtidig er det ofte en god ide at kigge på væggen maleriet skal hænge på, for at afstemme om et lodret eller et vandret maleri ville passe bedst. Det giver mening at vælge maleriets form, efter væggens form. Dvs. hvis du har en bred stuevæg, med rummelig plads, vil det give mening med et aflangt vandret maleri. Omvendt, ville det give bedst mening med et lodret maleri, hvis du skal udfylde en vægplads der er meget smal.

Stilart og farvevalg

Som nævnt ovenfor, er stuen ofte det største rum i hjemmet. Derfor er der ligeledes også mere plads til at rumme farver og store værker. Selvfølgelig er præferencer i stilart individuelt, men stuen giver plads til at du kan sætte et maleri op med mere styrke og smæk på farverne. Faktisk er det også videnskabelig bevist, at farverne i vores indretning har en påvirkning på vores humør. Derfor er det også en god måde at bruge maleriet til at få farver ind i indretningen, således indretningen kan holdes i nedtonede nordiske farver – hvis det er ønsket.

Motiv

I stuen bruger vi ofte størstedelen af vores tid, ved enten at spise middag med familien og gæster, eller flader den på sofaen. Derfor er der plads til at beskueren virkelig kan dyrke motiverne på et maleri i stuen. Samtidig, kan det også være værd at overveje, om et motiv kan være trættende i længden, og et abstrakt mere simpelt maleri, vil gøre sig bedre på den lange bane.