Derfor er det vigtigt at pynte dit hjem

De fleste værdsætter at deres hjem er rent, nydeligt og gerne hyggeligt. Det skal føles som et område til afslapning og et sted hvor man kan søge ly for de travle hverdage og stressende arbejdsopgaver, som venter på den anden side af hoveddøren.  

Mange danskere er vokset op i hjem, hvor der bliver pyntet op til hver eneste festlige lejlighed med eksempelvis påskepynt, når det er påske og julepynt, når det er jul. Hvis ikke det var dine egne forældre, så gjorde dine bedste forældre det nok. Du kan sikkert huske de store kasser med papirpynt og de små støvpartikler som fløj rundt i rummet når man endnu engang nærmede sig en helligdag.  

Det ville vrimle med julepynt, nytårspynt, påskepynt, eller noget helt fjerde, og det var som at træde ind i et andet univers. Desværre så er der en stigende tendens blandt de yngre generationer ikke at videreføre denne tradition, hvilket er trist. Derfor kan du nedenfor læse om, hvordan det at pynte op til de særlige lejligheder faktisk kun tilføjer til den hygge og varme, som du søger under disse højtideligheder. 

Hvor kommer lysten til at pynte fra? 

Alle kulturer, lande og befolkningsgrupper har flere traditioner, hvor man pynter op for at fejre særlige dage eller begivenheder. De fleste situationer, hvor man pynter op, er forbundet med enten religiøse højtider eller nationale traditioner – eksempelvis påskepynt, når det er påske. Pynt bliver benyttet til at fremvise, at man tilskriver sig og støtter budskabet bag disse. 

For eksempel, så pynter mange dansker op til både jul og påske, da Danmark teknisk set stadig er et protestantisk kristent land. Men gennem de sidste mange år, er disse højtider blevet overført til nationale traditioner, og har for mange i landet intet at gøre med religiøse overbevisninger. Dette kan være en af grundene til, at vi ser den yngre generation slippe ideen om at pynte op til disse højtider. 

De unge gider ikke lege med 

Som nævnt, så har Danmark sluppet sit greb om den protestantiske kristne tro, og langt størstedelen af befolkningen tilskriver sig enten ikke en tro eller tilhøre en anden tro, som for eksempel Islam, Buddhisme eller noget tredje. Derfor har man nok også sluppet ideen om at skulle pynte op til begivenheder som jul og påske.  

Man kan dog argumentere for, at pynten bare skal overføres til den nye tilgang til helligdage som disse. Hvem nyder ikke at sidde i de hyggelige omgivelser som fx påskepynten giver når man sidder til påskefrokosten? De lyse, gule og grønne farver er et tegn på at foråret banker på, og man kan nyde god mad, noget godt at drikke, og det gode selskab som følger med denne tradition.  

Derfor bør du pynte op til helligdagene 

Pynten behøver ikke forbindes med en tro som man måske ikke er sikker på at man tilhører længere, men det er en fantastisk måde at inddrage yderligere hygge. Du får lov til at genindrette din bolig for en kort stund og derigennem bringe noget nyt og farverigt ind i dit hjem.