Sådan regner du med omkreds og areal

Omkredsen af et parallelogram er summen af længderne af siderne. Arealet af et parallelogram er produktet af dets grundflade og højde.

Et parallelogram med lige store sider kaldes et kvadrat. Omkredsen af et kvadrat er summen af længderne af dets fire sider. Arealet af et kvadrat er produktet af dets grundflade og dets højde.

Et parallelogram med et par parallelle sider kaldes et rektangel. Omkredsen af et rektangel er summen af længderne af dets fire sider. Arealet af et rektangel er produktet af dets grundflade og dets højde.

Et parallelogram med et par parallelle sider kaldes et trapez. Omkredsen af et trapez er summen af længderne af de fire sider. Arealet af et trapez er produktet af dets grundflade og dets højde.

Du kan blive meget klogere på regning med areal, omkreds og andre opgaver ved at besøge hjemmesiden How2Guiden her.

Hvordan finder man omkredsen af en figur?

For at finde omkredsen af en form skal du lægge længden af alle siderne sammen. Hvis du f.eks. har et kvadrat, der er 4 fod bredt og 4 fod langt, er omkredsen 16 fod (4 + 4 + 4 + 4 + 4).

Hvis du har et rektangel, der er 6 fod bredt og 4 fod langt, er omkredsen 20 fod (6 + 6 + 6 + 4 + 4 + 4).

For at finde omkredsen af en cirkel skal du bruge formlen pi x diameter. Pi er 3,14. Så hvis du har en cirkel med en diameter på 3 meter, er omkredsen 3.14 x 3, hvilket svarer til 9,42 meter.

Pi er en matematisk konstant, som er forholdet mellem en cirkels omkreds og dens diameter. Pi er ca. 3,14.

Hvordan finder man arealet af en cirkel?

For at finde arealet af en cirkel skal du bruge formlen pi x radius i kvadrat. Pi er 3,14. Så hvis du har en cirkel med en radius på 3 meter, er arealet 3,14 x 9, dvs. 28,26 meter i kvadrat.

Hvis du har en cirkel med en diameter på 3 meter, er arealet 3,14 x 1,5 i kvadrat, eller 7,06 meter i kvadrat.

Hvordan finder man arealet af en trakant?

For at finde arealet af et trapez skal du bruge formlen (base1 + base2) x højde. Så hvis du har et trapez med en base1 på 3 meter, base2 på 4 meter og en højde på 2 meter, er arealet (3 + 4) x 2 eller 14 meter i kvadrat.

Hvornår er det relevant at finde omkreds og areal?

Det er ofte relevant at finde omkredsen og arealet af figurer i det virkelige liv, f.eks. når man måler en have eller længden af et hegn. Det kan også bruges i byggeriet til at beregne, hvor meget materiale der er brug for. Omkreds og areal kan også bruges inden for kunst og design, f.eks. til at beregne, hvor meget tapet der skal bruges til at dække en væg eller den længde stof, der er nødvendig for at lave et stykke tøj.