Hvordan ser fremtidens cykel ud?

Cyklens historie og udvikling over de sidste 200 år er ganske imponerende. Fra midten af det 19. århundrede frem til i dag er der sket nogle landevindinger undervejs i cyklens udvikling. Fra velocipede og væltepeter til moderne eldrevne og aerodynamisk optimerede cykler, er vi mennesker gået fra at primitive løbecykler til hypereffektive transportmidler, som både indbyder til praktisk transport, motion og væddeløb. Det giver en frihed, som få andre teknologier kan bryste sig af, når det kommer til pris, miljøbelastning, tilgængelighed og udbredelse.

Få nøglefunktioner driver udviklingen

Så hvad bringer fremtiden for cyklen? Når vi tænker på moderne cykler, som vi kender dem i dag, kendetegnes ved nogle få nøglefunktioner, der har udviklet sig med tiden. Det er disse nøglefunktioner, som også i fremtiden vil drive udviklingen for det vi betragter som en moderne cykel. Den mest bemærkelsesværdige af disse er indførelsen af kædetrækket, som giver mulighed for meget højere hastigheder og længere distancer, end det var muligt med de gammeldags remtræk. En anden væsentlig udvikling har været skiftet fra massive dæk til luftdæk, som giver en meget mere jævn og komfortabel kørsel. Og vi må naturligvis ikke glemme mountainbikes og andre specifikke cykeltyper, som har bragt cykling væk fra vejen og ud i naturen.

Elektriciteten er kommet for at blive

Hvis vi ser på de seneste års tendenser, kan man roligt sige, at elektriske cykler er kommet for at blive. Det er simpelthen den altoverskyggende teknologi, som driver hele udviklingen på cykler til almindelige mennesker – og dem er der trods alt flest af.

Elcyklers stigende popularitet er drevet af en række faktorer, som har accelereret udviklingen og udbredelsen i løbet af de seneste år. De stigende omkostninger til benzin og diesel, behovet for en mere bæredygtig form for transport og ønsket om en problemfri og agil måde at komme rundt på. Elcykler tilbyder alle disse ting og mere til. De er væsentligt billigere at eje og anskaffe end biler, og de udleder ingen emissioner. Med andre ord er der et par helt afgørende parametrer, som tæller til elcyklens fordel sammenlignet med andre motordrevne transportmidler: De er billige og grønne.

I fremtiden kan vi forvente at se flere og flere mennesker skifte deres ‘gammeldags’ cykel ud med en elcykel. Denne tendens er drevet af forbedringer i batteriteknologien, som gør elcykler lettere, billigere og mere pålidelige end nogensinde før. Vi kan også forvente at se et stigende antal delingsordninger for elcykler dukke op i de større byer, hvor befolkningstætheden gør det attraktivt at dele cyklen. Især dyrere ladcykler, er helt oplagte at anskaffe som delecykel i stedet for en lille bybil.

Aerodynamik vil være afgørende, hvis cyklen ikke er motoriseret

I fremtiden kan vi forvente at se flere og flere cykler, der er designet med aerodynamik i tankerne. Det skyldes, at der er en stigende tendens til, at folk bruger deres cykler til pendling og motion samt til fritids- og racercykler. Aerodynamisk optimerede cykler er hurtigere og mere effektive, hvilket gør dem perfekte til disse aktiviteter.

Vi kan forvente at se cykler, både til almindelig dagligdagsbrug og til væddeløb, med slankere og lettere rammedesigns, skivebremser og aero-hjul som standard. Disse funktioner er alle designet til at reducere luftmodstanden og forbedre cyklens aerodynamiske ydeevne.

Stelmaterialet bliver hele tiden udviklet i en retning, som gør det muligt at bringe vægten på cyklen ned uden at gå på kompromis med materialets styrke og holdbarhed. Samtidig ser vi en række nye materialer, som titanium, magnesium og kulfiber opnå stadig større udbredelse i takt med at produktionsomkostningerne – og dermed slutprisen for forbrugeren – går nedad.

Teknologi fra andre industrier smitter af

Tendensen til stadig lettere og mere aerodynamiske cykler fremmes af fremskridt inden for materialer og produktionsteknikker fra andre industrier, f.eks. luftfartsindustrien og militærgrej. Disse teknologier finder gradvist vej ind i cykelverdenen, typisk via de professionelle hold og før det ender hos forbrugeren, og gør cykler ikke kun lettere og hurtigere, men også stærkere og mere holdbare.

Samtidig begynder nye fremstillingsteknikker som f.eks. 3D-printing at blive anvendt til fremstilling af cykelkomponenter, hvilket giver mulighed for at til langt mere komplekse og indviklede designs, som ikke ville være mulige med traditionelle metoder. Dette kan føre til nogle meget interessante og innovative nye cykeldesigns i fremtiden.

Skal du have en moderne cykel?

Selvom udviklingen går rasende stærkt, skal du ikke vente på at ny teknologi revolutionerer det vi forstår ved en cykel før du bestemmer dig for at købe en ny cykel. Så hurtigt går udviklingen trods alt ikke. Så hvis du allerede nu er bevidst om, hvorvidt din næste cykel skal være en citybike, en racercykel eller en elcykel, kan du hoppe ind på bikeland.dk og finde et stort udvalg af moderne cykler til gode priser.