Sådan kan du få behandling af hjernerystelse senfølger

Hjernerystelser er en form for mild traumatisk hjerneskade, der skyldes et stød eller et slag mod hovedet. De kan opstå ved mange forskelligartede tilfælde som kontaktsport, bilulykker, fald og andre typer fysiske traumer.

Hjernerystelser kan forårsage en lang række symptomer, som kan variere i alvorlighed og varighed afhængigt af den enkelte person. Almindelige følger af hjernerystelser omfatter blandt andet hovedpine, svimmelhed, kvalme, træthed, koncentrationsbesvær, irritabilitet og balanceproblemer.

Oplever du vedvarende gener efter traumet, kan du heldigvis få behandling af hjernerystelse senfølger.

 

Anbefalinger i forbindelse med behandling af hjernerystelse senfølger

I mindre tilfælde af hjernerystelse senfølger anbefales det normalt, at personen får masser af hvile og undgår aktiviteter, der potentielt kan forværre symptomerne. Men hvis symptomerne fortsætter i mere end to uger, anbefales det stærkt at søge lægehjælp, da der kan være behov for yderligere evaluering. Afhængigt af den enkeltes tilfælde og hjernerystelsens alvorlighed kan der anbefales forskellige typer behandling af senfølgerne.

 

Forskellige typer behandling af hjernerystelse senfølger

Behandling af hjernerystelse senfølger kan omfatte fysioterapi, ergoterapi, taleterapi, genoprettende eller kognitiv undervisning og rådgivning. Fysioterapi bruges til at behandle eventuelle muskulære ubalancer, der kan være opstået som følge af skaden, samt stræk- og styrketræningsøvelser for at forbedre balance og koordination.

Ergoterapi hjælper den enkelte med at genvinde normale aktiviteter i dagligdagen, for eksempel egenomsorg og fritidsaktiviteter. Taleterapeuter kan hjælpe personer med talebesvær, mens kognitiv undervisning kan bruges til at hjælpe personer med hukommelsessvind eller koncentrationsbesvær. Rådgivning er nyttig til at løse følelsesmæssige problemer, der kan opstå efter en hjernerystelse, for eksempel angst eller depression.

 

Søg lægehjælp og modtag den rette behandling

Hvis du eller en du kender, har fået en hjernerystelse og oplever tegn på hjernerystelse senfølger, er det vigtigt at søge læge for at afgøre, hvilken behandling der er den bedste. En læge kan vurdere situationen, anbefale passende aktiviteter til genopretning og henvise til specifikke behandlinger efter behov.

Ved at tage tidlige og nødvendige skridt til at få den rette behandling af hjernerystelse senfølger kan personer, som har været ude for en hjernerystelse, reducere deres risiko for langsigtede komplikationer og forbedre deres generelle livskvalitet.