Gennemgang af ingredienserne i ny creme med K Vitamin

Som noget helt nyt har Viksjø netop i 2022 lanceret en creme, under navnet, K Skin Barrier Balm, målrettet især folk med rosacea og andre lignende hudsygdomme.

Nedenfor gennemgår vi de primære ingredienser, og disses funktion.

Vitamin K2

K Skin Barrier Balm er opkaldt efter K-vitamin, som er den ingrediens i cremen der isæt gør at den udskiller sig fra andre cremer i markedet.

K–vitamin findes i naturen i 2 former: Dels som stoffet fyllokinon (også kaldet K1-vitamin) i grønne planter, og dels som stoffet menakinon (kaldet K2-vitamin), hvor en stor del produceres af bakterier i tarmen.

K2-vitamin kan cirkulere i blodet længere end K1. Hvor vitamin K1 kan forblive i blodet i nogle timer, kan nogle former for K2 forblive i blodet i dagevis. Den type K2, der er lettest for kroppen at optage, både inde i kroppen og gennem huden, er den type der hedder Menaquinone-7 ( MQ-7).

De gavnlige funktioner ved K-vitamin er relativt bredt kendt, når det drejer sig om kosttilskud, men når det kommer til anvendelse af K-vitamin i  cremer og K-vitamins optagelse på huden, er der generelt en mindre viden.

De seneste år er der dog blevet forsket på området, og forskningen afslører at K2 har en række gavnlige effekter også i cremer.

Forskning afslører blandt andet at K-vitamin kan forbedre sårheling, ved at øge sårsammentrækningen og hjælpe med dannelsen af kollagen og blodkar

K-vitamin kan have nogle antioxidantegenskaber, det betyder at K-vitamin kan afgifte reaktive iltarter (også kendt som ROS), der dannes, når vi udsættes for ting som UV-stråler og forurening.

Læger bruger i dag allerede ofte cremer med vitamin-K til patienter, der har brug for hjælp til at reducere hævelse eller blå mærker, for eksempel efter kirurgi.

På grund af dets evne til at øge elasticiteten kan K-vitamin få strækmærker til at virke en smule lysere og mindre.

 

Oreganoolie

Takket være de høje niveauer af carvacrol kan oreganoolie hjælpe med at bekæmpe visse typer bakterier.

 For eksempel er stafylokok, en almindelig type bakterie, der forårsager infektion i huden. Nogle stammer forekommer naturligt i og på kroppen, men når bakterierne vokser for hurtigt, kan det give generende symptomer.

 Forskning viser, at carvacrol er effektivt til at eliminere bakterierne Staphylococcus aureus og Staphylococcus epidermidis, to almindelige årsager til infektion. Det har vist sig at oreganoolie også virker på antibiotika resistente bakterier (MRSA). 

Gelé Royale

Gelé Royale er navnet på de mælkeagtige sekreter fra honningbiernes kirtler. Arbejderbier fodrer disse sekreter til bi-larver i løbet af de første par dage af livet. Et protein i royal gelé kaldet Royalactin gør det muligt for unge bilarver at udvikle sig til dronninger. Gennem hele deres liv fortsatte dronningerne med at spise royal gelé. Sandsynligvis ansvarlig for dronningens udvikling og frugtbarhed; hun lever op til fem år (sammenlignet med syv uger for arbejdsbier) og lægger mere end 2.000 æg om dagen

Royal gelé er effektiv til behandling af sår og er med succes blevet brugt i kosmetik til behandling af problematisk hud. Royal gelé normaliserer talgproduktionen og bruges til seborrheic hud, samt hud plaget af acne, hvor hudlæsioner og små sår forekommer hyppigt.